Pătrunjel
Patrunjelul este originar din Grecia și a fost adus în țara noastră acum 2000 de ani. Denumirea științifică a pătrunjelului este de “Petroselinum crispum” și vine din limba greacă, unde “petros”inseamna piatră, și “selinon” înseamnă țelină. Grecii din Antichitate foloseau pătrunjelul atât ca aliment, cât și ca medicament, și îl considerau un fel de “țelină de stâncă”. Medicii din Antichitate recomandau mestecatul patrunjelului verde la începutul verii – pentru a fi feriți de insolație, de infecții digestive și de dureri de cap.
Patrunjelul este o plantă legumicolă bienală, cu o rădăcină lungă de 12- 30 cm și cu frunze dințate. De la pătrunjel se folosesc: frunzele, semințele și rădăcinile, deci planta întreagă.
Componenții principali din pătrunjel sunt: apiol (principiu estrogen); vitamina A, vitamina C – de 3 ori mai mult decât lămâia, de 4 ori mai mult decât portocala și varza -, vitamina B, fier, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, iod, cupru, mangan, sulf, clorofilă, ulei esențial (pinena, terpena, apeina, apiol). În 100 g de pătrunjel proaspăt se găsesc: 19 mg de fier, 240 mg de vitamina C, 60 mg de provitamina A, 0,5 mg de mangan. Cu 20 g de pătrunjel putem absorbi zilnic 48 mg de vitamina C și de 4 ori mai multă vitamina A decât ne trebuie.